Veelgestelde vragen

 • De volledige prothese
  • Hoe lang gaat een kunstgebit mee?

   Een kunstgebit gaat gemiddeld vijf tot tien jaar mee. Dit is vooral afhankelijk van uw gezondheid en gebruik van het kunstgebit

  • Hoe lang heb ik garantie?

   Uw gebitsprothese is met zorg vervaardigd om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken. De tandprotheticus geeft u een jaar garantie op duurzaamheid. Zie de leveringsvoorwaarden.

  • Ik heb last van een droge mond; hoe kan dat?

   Het hebben van een veelvuldig voorkomende droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel. Dit tekort aan speeksel kan veroorzaakt worden door medicijngebruik, ziekten (diabetes), bestraling en andere ook nog onbekende oorzaken. Veel voorkomende klachten bij een droge mond zijn het slecht kunnen wegslikken van droog voedsel, vaak willen drinken, de lippen en tong voelen plakkerig aan, het klakken van de tong en moeizame uitspraak van sommige woorden en letters. Bij mensen met een kunstgebit blijft het kunstgebit vaak niet op zijn plaats zitten door de te droge mond en is het tandvlees veel gemakkelijker geïrriteerd en komen veel vaker ontstekingen zoals schimmelinfectie in de mond voor. Het bestrijden van de gevolgen van de te droge mond kunt u bespreken met uw tandprotheticus. De volgende oplossingen zouden hulp kunnen bieden. Stimulering van de speekselafgifte door het eten van licht zuur voedsel en voedsel waar flink op gekauwd dient te worden, verandering van medicijnen en het gebruik van speekselvervangers via verstuivers of in gelvorm.

  • Ik heb zoveel last van aften; wat doe ik hieraan?

   Aften zijn pijnlijke blaasjes of zweertjes aan de binnenzijde van de lippen, wangen of onder de tong. Het zijn grijswitte of dikke gele plekjes met een rode ontstoken rand. Medicijnen tegen deze aften bestaan er nog niet maar er bestaan wel mondspoelingen waarbij mensen baat hebben, maar deze middelen genezen de aften niet. Wanneer de aften na twee weken niet verdwenen zijn dan is het verstandig uw tandprotheticus te raadplegen om u verder te helpen. Aften kunnen ontstaan door verminderd weerstand of een slechte mondhygiëne. Het is niet verstandig aan deze aften te komen en deze kapot te maken omdat dit de klachten alleen maar verergert.

  • Bestaat er een allergie voor de materialen in het kunstgebit?

   Het komt zeer zelden voor dat patiënten een allergie hebben voor materialen waarvan het kunstgebit is vervaardigd. Veelal ligt de oorzaak van op allergie lijkende klachten elders.

  • Ik heb last van slecht adem komt dit door het kunstgebit?

   Het hebben van een slechte adem heeft niet altijd maar wel vaak te maken met een slechte mondhygiëne. Niet alleen mensen met eigen tanden en keizen maar ook mensen meet een kunstgebit hebben hier mee te maken. Wanneer u last heeft van een slechte adem, meestal wordt dit door de mensen om u heen aangegeven, kunt u het volgende doen. U kunt de tong reinigen met een speciaal hiervoor ontwikkelde tongreiniger. Op vooral de tongrug bevindt zich soms veel plak en voor een frisse adem is het soms noodzakelijk dat u de tong met de speciale tongreiniger dagelijks reinigt. Tevens is het belangrijk om ook de kaken en het tandvlees met een zachte tandenborstel te reinigen om ervoor te zorgen dat een laag plak met voedselresten verwijderd wordt. Nadat u de tong en het tandvlees heeft gereinigd is het verstandig om de mond met mondspoelwater te spoelen voor een optimaal resultaat

  • Mijn tandvlees is erg gevoelig. Bestaat er ook een zachtere kunsthars?

   Bij mensen waarbij het tandvlees zo gevoelig is dat ze altijd pijn hebben onder het kunstgebit kan dit zachte laagje, weekblijvende kunsthars, een oplossing bieden. Deze kunsthars wordt vooral in de onderkaak gebruikt omdat hier de meeste problemen voorkomen. Vaak is de kaak geslonken maar het tandvlees niet waardoor het tandvlees afgekneld zit tussen het gebit en het kaakbot. Het kan ook gebeuren dat de kaak zover geslonken is dat de zenuw, die in de onderkaak loopt, op het kaakbot ligt en telkens afgekneld wordt door het gebit. Het zachte laagje kunsthars biedt in deze gevallen voordelen echter men moet er ook rekening mee houden dat deze kunststof sneller slijt en dat deze iedere twee jaar vervangen dient te worden door de tandprotheticus.

  • Is gebruik van kleefpasta en andere hulpmiddelen uit de drogisterij toegestaan?

   Er zijn allerlei kleefpasta's, kleefpoeders en "voeringen"op de markt om een kunstgebit meer houvast te geven. Deze middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt niet echt opgelost. Doe ook nooit watjes onder uw kunstgebit. Uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken. Als uw kunstgebit te los zit, is het verstandiger om naar uw tandprotheticus te gaan. De tandprotheticus ziet meestal direct wat er aan de hand is en kan u de beste oplossing bieden.

  • Hoe duur is mijn kunstgebit?

   De kosten van uw kunstgebit of reparatie zijn sterk afhankelijk van de verzekeraar bij wie u verzekerd bent en uw aanvullende verzekering. Vaak zal de tandprotheticus u naar de verzekeraar zelf verwijzen om te vragen wat u vergoed krijgt.Over het algemeen kunt u van het volgende uitgaan:Voor ziekenfondsverzekerden wordt de nieuwe prothese voor 75% vergoed en reparatie en aanpassingen voor 100%. Extra vergoeding voor de nieuwe prothese ontvangt u meestal vanuit de aanvullende verzekering.Voor particulier verzekerden geldt dat zij de gehele behandeling zelf af dienen te rekenen en de kosten zelf moeten verhalen bij de zorgverzekeraar.

  • Ik heb last van ontstoken, pijnlijke mondhoeken hoe komt dit?

   Een oorzaak kan liggen in het kunstgebit. Deze geeft te weinig steun aan de wangen en lippen waardoor deze constant vochtig blijven en kloofjes veroorzaken. De tandprotheticus kan beoordelen of de prothese de oorzaak is van deze klacht of dat er en andere oorzaak is.

  • Heb je een doorverwijzing nodig van de tandarts?

   Nee, voor het aanmeten van een gebitsprothese/kunstgebit kun je zonder tussenkomst van de tandarts bij ons terecht en kunnen wij voor u een gebitsprothese aanmeten.